0515 23 28 50

Nieuwe btw-regels voor vouchers

Er komen nieuwe btw-regels voor het gebruik van vouchers. Op dit moment zijn deze regels tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) niet goed op elkaar afgestemd. Hierdoor kan er geen of zelfs dubbele btw-heffing ontstaan bij gebruik van een voucher.

Een voucher is bijvoorbeeld een telefoonkaart, bioscoop-of hotelbon. De btw-heffing hierop verloopt door een slechte afstemming tussen de lidstaten niet vlekkeloos. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u dubbel btw betaalt voor een telefoonkaart. Eenmaal bij aankoop in het ene land en eenmaal wanneer u belt met de telefoonkaart in het andere land. Wanneer het ene land btw heft bij aankoop en het andere land bij gebruik treedt dus dubbele btw-heffing op voor één telefoongesprek. Andersom kan ook: helemaal geen btw-heffing bij gebruik van een voucher.

Nieuwe btw-regels
De lidstaten van de EU hebben nu nieuwe regels met elkaar afgesproken. Consumenten en het bedrijfsleven krijgen meer duidelijkheid over de btw op vouchers. Door een betere afstemming tussen de lidstaten van de EU wordt uiteindelijk maar één keer btw geheven en is geen of dubbele heffing verleden tijd.

Let op! De nieuwe regels voor de btw-behandeling van vouchers gaan pas gelden vanaf 1 januari 2019. Lidstaten moeten de nieuwe regels eerst nog verwerken in hun eigen nationale wetgeving.

Top