0515 23 28 50

Vergeet btw over plastic tas niet

Verstrekt u sinds dit jaar tegen een geringe vergoeding plastic tassen aan uw klanten? Dan bent u verplicht hier 21% btw over af te dragen. Vergeet deze niet mee te nemen in uw btw-aangifte.

Neem de verkoop van plastic tassen daarom op als vaste post in uw financiële administratie. De verschuldigde btw over de plastic tas mag worden afgerond op hele centen. Bijvoorbeeld, voor een plastic tas wordt € 0,35 in rekening gebracht. De verschuldigde btw bedraagt dan: 21/121 x € 0,35 = € 0,06. U mag ook de btw berekenen over het totale bedrag van de verkoop van de tasjes. Maar let op, de gekozen methode dient consistent te worden toegepast.

Prijs mag u bepalen
Vanaf dit jaar bent u verplicht een klein bedrag te rekenen voor een plastic tas. De plastic tas wordt door de Belastingdienst per 1 januari 2016 namelijk niet meer gezien als verpakkingsmateriaal, maar als afzonderlijk goed. De overheid heeft een richtprijs van € 0,25 per tas vastgesteld, maar u mag uiteindelijk zelf bepalen wat u in rekening brengt. Het verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes geldt voor winkels, apotheken, horeca, benzinestations, ambulante handel, zoals verkoop huis-aan-huis of op markten, kappers, musea, webwinkels en postorderbedrijven.

Tip: Een tassenverzamelpunt is een goed alternatief voor de verkoop van plastic tassen. Op deze manier kunnen klanten hun tassen hergebruiken. In dit geval is btw-heffing niet aan de orde. Ook mag u nog gratis papieren, stoffen en jute tassen aan klanten verstrekken. Zolang deze maar niet zijn voorzien van een plastic coating of voering.

Top